Combined 5 Bank MCQ Exam Question Solution

Question Solution

Bankers Selection Committee not published bank MCQ exam date but published  MCQ exam. Bankers Selection Committee published exam date for  Officer (General)  post in 5 banks. This banks name Sonali Bank Limited, Bangladesh Development Bank Limited, Bangladesh Agricultural Bank, Rajshahi Agricultural Development Bank and Investment Corporation of Bangladesh.  someday ago Bankers Selection Committee published the job Circular for 5 banks in some posts.

Post name: Officer (General)

Important Links :

you need all exam date and result notification use our android apps.

See Combined 5 Bank MCQ Exam Exam Question Solution in below:

 

১. যেটিকে বাংলা বর্গের যথাযথ ক্রম অনুসৃক দয়নি- র ল ব ম

২. শামখোল হলো-পাখি

৩. নিচের যে শব্দে ভুল্ভাবে ণ-ত্ব বিধান প্র্যোগ হয়েছে- আবর্তণ

৪. বিসর্গ সন্ধির একটি উদাহরণ- জ্যোতিরিন্দ্র

৫.আমি মরু-কবি গাহি সেই বেদে-বেদুঈনদের গান।  এখানে কাজী নজরুল ইসলাম আরো যে কয়টি যতিচিহ্ন ব্যবহার করেছিল- একটি (গান এর পরে , হবে )

৬. বিদেশী অব্যয়ের উদাহরণ হলো-

৭. নিচের যেটি সম্বন্ধ পদের বিভক্তি নয়- রা

৮. মধুপ যে সমাসের উদাহরণ- উপপদ তৎপুরুষ

৯. বাংলা বাক্যের আবাশ্যিক বৈশিষ্ট্য নয় – অপরিবর্তনযোগ্য পদ ক্রম

১০. পবেন্ধ রচনা ক্ষেত্রে শুরু থেকে শেষ পর্যন্ত সমতা বজায় রাখতে হবে- ভাবের

১১. হ্রেষা ও গুঞ্জন এবং নাদ এই শব্দ একই শ্রেণীভুক্ত কারণ প্রতিটিই – প্রানীর ডাক নির্দেশক

১২. অগ্নির একটি প্রতিশব্দ- পাবন

১৩. ওদন শব্দের অর্থ- ভাত

১৪. হরণ করার ইচ্ছা – জিহীর্ষা

১৫.উচিত কথায় মামা বেজার – এটি যে শ্রেণির প্রবাদ – সমালোচনামূলক

১৬. অনুবাদ সময় যে বিষয়ের প্রতি বিশেষ দৃষ্টি দেওয়া আবশ্যক- সরল ভাষা

English:

17. Unfortunately, their house_____while they were at the restaurant celebrating their anniversary.
ans: got burgled
18. Use the right from of verb: I had no difficulty (to find) their house although they had said that people often did.
ans: in finding
19. The synonym of ‘Ignite’ is –
ans: to set fire
20. If Elucidate : Clarity then –
ans: Illuminate : Light
21. Select the correct linking word: He should have spent all the weekend preparing for his test; he in fact just lay in bed watching videos.
ans: Whereas before ‘He’
22. Translate into English: চুন খেয়ে গাল পোড়ে, দই দেখলে ভয় করে।
ans: A scalded god fears cold water.
23. Find a synonym of the bold forced word: I’d like to initiate my argument with an anecdote whose significance will soon become apparent.
ans: preface
24. The correctly spelt word is –
ans: Schizophrenic
25. After the football match the crowd__out of the stadium into the nearest cafes and restaurants.
ans: poured
26. ‘Panacea’ means –
ans: cure-all
27. The best conjunction to link: i) No offence is intended ii) I think you haven’t understood the problem correctly.
ans: but
28. Change the form of voice: I was surprised to see that he had been beaten black and blue.
ans: It surprised me to see that he had been beaten black and blue.
29. The word ‘skedaddle’ is not related to –
ans: shroud
30. ‘When the evening is spread out against the sky like a patient etherized upon a table.’ – is an example of –
ans: personification
31. Change the form of speech: They said, “We cannot live without air.”
ans:They said that we cannot live without air.
32) The word ‘Gramineous’ comes from –
ans: Latin – Gramineus

গণিত সমাধানঃ

33. The values of p for equation 2x²-4x+p = 0 to have real root is-Ans=p ≤ 2  

34. How many integers from 1 to 100 are divisible by 3 but not by 8? – Ans=29

35. If x is an integer and y = -2x-8, what is the least value of x for which y is less than 9? -Ans=-8

36. If x:y = 5:3, then (8x+5y) : (8x-5y)= ? Ans=11 : 5.

37. If a+1/a = 2, what is a³ + 1/a³? Ans= 2

38. If 10% of x is equal to 25% of y, and y = 16, what is the value of x?Ans= 40

39. If sinA + sin²A = 1, then the value of the expression (cos²A + cos⁴A) is ? Ans= 1

40. A pole casts a √3m long shadow on the ground at an elevation 60°, the height of the pole is -Ans= 3m

41. If the difference between the circumference and diameter of a circle is 90cm, then the radius approximately is –Ans= 21m  

42. If the length of a side of a regular pentagon is 4cm, the area of the pentagon is approximately — Ans=27cm2  .

43. The height of an equilateral triangle with a side 2cm is –Ans=√3cm.  

44. The next number in the sequence 3, 4, 8, 17, 33 … is

Ans=58.

45. The second and third terms of a geometric series are 9 and 3 respectively. The fifth term of the series is —

Ans= 1/3 

46. If two fair coins are flipped, what is the probability that one will come up heads and the other tails?

Ans=1/2  

47. All possible three digit numbers are formed by 1, 3, 5. If one number is chosen randomly, the probability that it would be divisible by 5 is —

Ans=1/3   

48. The line perpendicular to y = x-2 is

Ans=2y=2x-5  

49.

50. nC1 + nC2 + nC3 + …. nCn = ?

Ans= 2ⁿ – 1 

51. The solution of the inequality |7-3x| < 2

Ans= 3 > x > 5/3

52. The difference in taka between simple and compound interest at 5% annually on a sum of Tk. 2000 after 2 years is —

-Ans=

53. If 3x-7y = 0, and x+2y = 13, then y is –

Ans= 3

54. A&D
55. july 2061
56. 4

General Knowledge :
57.12 Federal reserve bank.
58.25 Runs.
59.Family Planning is a human right.
60.U Thant.
61.Helvetia.
62.90%
63.BDBL
64.Than Luang.
65.38.
66.6.61%
67.Banderban.
68. অজ্ঞাতনামা।
69.Rmg Sector.
70.Ferdousi Mozumdar.
71.Sharpend Weapon.
72.Ahamed Jawad.

ICT:
73. A. An interpreter
74. B. 6 Digits
75. B. Dynamic RAM
76. C. An Address
77. B. 72
78. D. Theme
79. A. Providing security against unauthorized users
80. C. Ctrl+H

বিস্তারিত সমাধান খুব দ্রুত  প্রকাশ করা হবে, আমাদের সাথে থাকেন। সকল চাকরির তথ্য মোবাইলে নোটিফিকেশন পেতে মোবাইলে রাখেন আমাদের Android App:   jobs exam alert 

 

More information:

About Admit: Sonali Bank admits card some day ago published. when you do not download this admit card. you do not attend this exam. see about admit card: Click here

About Result:  then you need this exam result. you can use our android apps Jobs Exam Alert. this app all time notification all exam date and result. or see this link for the result: Click here

About Bangladesh bank:

Bangladesh Bank is the central bank of Bangladesh and is a member of the Asian Clearing Union. The bank is active in developing green banking and financial inclusion policy and is an important member of the Alliance for Financial Inclusion