MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS QUESTION SOLUTION 2019

Question Solution

MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS QUESTION SOLUTION 2019, MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS MCQ QUESTION SOLUTION 2019, MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS JOB EXAM QUESTION SOLUTION 2019, MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS FULL SOLUTION.

Every type of job circular, Exam date, admit card publishing date and job exam result you can get here by our web site. This job circular publishes today every applicant can apply for this post to maintain all condition and offer himself for this job. Only a hard worker and a healthy person can get here a great opportunity for him/ her.

Bangladeshi all job circular and job exam notice you can get here. We try to post always clear circular in our site so it’s will give you a great reading mode and our feature image help you to understand what type of job it’s really are?  you can search or try to find out here old job circular and notice our all job notice and circular save here date by date.

MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS QUESTION SOLUTION 2019

POST NAME: SUPERINTENDENT

FULL SOLUTION IS GOING ON, STAY WITH US

Organization Name: Ministry of Foreign Affairs (MOFA)
Post name: Superintendent
Exam Type: MCQ
Full marks: 100
Ministry of Foreign Affairs (MOFA) Exam Question Solution 2019:
1. Fill in the blank: ‘You might—–about Milton.’—- Ans: have heard
2. একটি গরু ৫% ক্ষতিতে বিক্রয় করা হলো। গরুটি আরো ৫০০ টাকা বেশি মূল্যে বিক্রয় করলে ১৫% লাভ হতো। গরুটির ক্রয়মূল্য কত? Ans: ৫০০০ টাকা
3. আয়ত এর বাহুগুলি পরস্পর সমান হলে কি হয়? Ans: বর্গ
4. ’সূর্য দীঘল বাড়ি’ কোন প্রকারের রচনা?- Ans: উপন্যাস
5. The abbreviations’ PM’ stands for— Ans: Post Meridiem
6. Select the correct sentence: Ans: Did he come home yesterday?
7.আমার ভাইয়ের রক্তে রাঙানো একুশে ফেব্রুয়ারি। আমি কি…..। গানটির রচয়িতা কে?- Ans: আবদুল গাফফার চৌধুরী
8.`Honesty is the best policy.’ in this Sentence the word` honesty is —–Ans: an abstract noun
9. She is now a student of—– University. `Fill in the blank in the above sentence: Ans: a
10. কোন মাধ্যমে শব্দের বেগ সবচেয়ে বেশি? –Ans: কঠিন মাধ্যমে
11. বাংলাদেশের আয়তন সমগ্র পৃথিবীর আয়তনের কত ভাগের এক ভাগের সমান? Ans: ভাগের এক ভাগ
12. The word` hardly means—–Ans: almost not
13. ‘অক্ষির সমীপে’র সংক্ষেপ হলো- Ans: প্রত্যক্ষ
14. ABC সমকোণী ত্রিভুজের B কোণ সমকোণ এবং AB=a, BC=2a হলে নিচের কোনটি সঠিক? Ans: √5a
15. অপরাজেয় বাংলা কি?-Ans: মুক্তিযোদ্ধাদের একটি ভাস্কর্য
16. বাংলা ভাষার মৌলিক স্বরধ্বনি কয়টি?- Ans: ৭টি
17. ণত্ব বিধান কোন শ্রেণীর শব্দের জন্য প্রযোজ্য?- Ans: তৎসম
18. ২৫ মে ২০১৮ তারিখে ভারতের কোথায় ‘বাংলাদেশ ভবন’ উদ্বোধন করা হয়েছে? Ans: পশ্চিমবঙ্গের বীরভূম জেলার শান্তিনিকেতনে
19.` She has been reading the book since morning. This is an example of—Ans: present perfect continuous tense
20. বিশ্বের দীর্ঘতম নদীর নাম কি?- Ans: নীলনদ
21.‘পরাজয়ের’- এ শব্দটিতে কোনটি উপসর্গ?- Ans: পরা
22. বাংলাদেশের কোন জেলায় চা বাগান বেশি?- Ans: মৌলভীবাজার জেলায়
23.‘প্রসন্ন’ এর বিপরীত শব্দ কোনটি?- Ans: বিষণ্ণ
24. Identify the correct passive form: ` Let me write a letter.’ Ans: Let a letter be written by me.
25. A word that takes the place of a noun Is called— Ans: a pronoun
26. a3-b3, a3+b3এর গসাগু কত? Ans: 1
27.‘ তিনি বাড়ি নেই’ কোন কারক? Ans: অধিকরণে শূন্য
28. অস্ট্রেলিয়ার রাজধানী কোথায়?- Ans: ক্যানবেরা
29. বঙ্গবন্ধু স্যাটেলাইট 1 কবে উৎক্ষেপণ করা হয়?- Ans: ১২ মে, ২০১৮
30. শেষের কবিতা কোন শ্রেণীর সাহিত্য কর্ম?- Ans: একটি উপন্যাস
31. কোনটি আরবি শব্দ?- Ans: হজ্জ
32. `Muslims fast during Ramadan.’ here the word` fast’ it is—– Ans: a verb
33. ‘অশ্রু’ শব্দের প্রতিশব্দ হবে- Ans: লোর
34. ফিফা কত সালে প্রতিষ্ঠিত হয়?-Ans: ১৯০৪ সালে
35. ।x।<3 এর সমাধান সেট– Ans: -3<x<3
36. একটি ত্রিভুজের প্রত্যেক বাহুর দৈর্ঘ্য 4 সেন্টিমিটার হলে ত্রিভুজের ক্ষেত্রফল- Ans: 4√3
37.‘’রূপসী বাংলা’ কার কাব্যগ্রন্থ?-Ans: জীবনানন্দ দাশের
38. কোনটি অশুদ্ধ বাক্য? Ans: তাহারা বাড়ী যাচ্ছে
39. নিউমোনিয়া রোগ সৃষ্টি করে কোন ব্যাকটেরিয়া?- Ans: কক্কাস
40. `Dead Lock’এর বাংলা- Ans: অচলাবস্থা
41. টাকায় ১০ টি দরে আমলকি ক্রয় করে ৮ টি দরে বিক্রয় করলে শতকরা কত লাভ হবে? Ans: ২৫%
42. বাংলাদেশের সুপ্রিম কোর্টের প্রথম নারী বিচারপতির নাম কি?- Ans: নাজমুন আরা সুলতানা
43. বঙ্গবন্ধুর আত্মজীবনীর দ্বিতীয় গ্রন্থের নাম কি?- Ans: কারাগারের রোজনামচা
44. Which one of the following is a Plural Noun? Ans: crises
45. যদি পড়ন্ত বস্তুর অতিক্রান্ত দূরত্ব h হয় এবং সময় t হয়, তাহলে- Ans: h∝t2
46. Which one of the following was a ` Romantic poet’? Ans: P.B Shelley
47. দেহের সবচেয়ে বড় গ্রন্থি কোনটি?–Ans: যকৃত
48. নড়াইল জেলা শহর কোন নদীর তীরে অবস্থিত? Ans: চিত্রা নদী
50. বাংলাদেশের জাতীয় ফল কোনটি- Ans: কাঁঠাল
51. William Shakespeare was born in- Ans: 1564
52. সংখ্যাগুলোর পরবর্তী সংখ্যাটি নির্ণয় করো: ১, ৫, ৭, ১৩, ২১, ৩৫—– Ans: ৫৭
53. দেরাদুন কোন দেশে অবস্থিত- Ans: ভারতে
54. বাংলাদেশের জাতীয় পতাকার ডিজাইনার কে- Ans: কামরুল হাসান
55. নিচের কোনটি মুক্তিযুদ্ধ বিষয়ক নাটক- Ans: পায়ের আওয়াজ পাওয়া যায়
56. 11+18+25+32+……ধারাটির 15 টি পদের সমষ্টি কত– Ans: ৯০০
57. End in smoke means —- Ans: Come to Nothing
58. Fill in the blank with an appropriate preposition. Exercise is beneficial—health. Ans: to
59. হুলিয়া কবিতা কার রচনা- Ans: নির্মলেন্দু গুণ
60. বাংলাদেশের মহামান্য রাষ্ট্রপতিকে শপথ বাক্য পাঠ করান কে- Ans: স্পিকার
61. ‘না’ কোন জাতীয় শব্দ- Ans: অব্যয়
62. বাংলাদেশের সাংবিধানিক নাম কি-– Ans: গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ
63. বাংলাদেশ আয়তক্ষেত্রের সন্নিহিত বাহুর মধ্যবিন্দু সমূহের যোগে যে চতুর্ভুজ হয় তা একটি– Ans: রম্বস
64. ভাষার মূল উপাদান হচ্ছে- Ans: ধ্বনি
65. Which one of the following is an example of superlative degree- Ans: least
66. What is the plural form of Mr.– Ans: Mrs.
67. শুদ্ধ বানান কোনটি- Ans: লক্ষণ
68. সময়ের শূন্য রেখা কোন দেশে অবস্থিত- Ans: যুক্তরাজ্য
69. Fill in the blank with the right word: a man is known by the—– he keeps. Ans: company
70. The tense of a verb is mainly related to—–Ans: time
71. নিচের কোনটি শক্তির অনবায়নযোগ্য উৎস– Ans: কয়লা
72. বাংলা ভাষার প্রাচীন নিদর্শন কোনটি– Ans: চর্যাপদ
73. Which one of the following is wrongly spelt- Ans: facination ( Correct spelling: fascination)
74. Fill in the blank: Look —–the word in the dictionary. Ans:
75. নন্দিত নরকে উপন্যাসটির রচয়িতা কে- Ans: হুমায়ূন আহমেদ
76. The past participle form of the verb ‘spread ‘ is—-Ans:
77. ১ হতে ৫০ পর্যন্ত কতটি মৌলিক সংখ্যা আছে- Ans: ১৫
78. ট্রাপিজিয়াম ক্ষেত্রের ক্ষেত্রফল কত- Ans: সঠিক উত্তর নেই ( সঠিক হবে 1/2 ×(সমান্তরাল বাহু দুইটির যোগফল)× উচ্চতা)
79. শালবন বিহার কোথায় অবস্থিত- Ans: কুমিল্লা
80. He is poor but honest ‘Which one is conjunction in this sentence- Ans: but
81. থাইল্যান্ডের মুদ্রার নাম কি- Ans: বাথ
82. জাতির পিতা বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান 1971 সালের 26 মার্চ তৎকালীন কোন সংস্থার ওয়ারলেসের সহযোগিতা নিয়ে বাংলাদেশের মহান স্বাধীনতা ঘোষণা করেছিলেন- Ans: ইস্ট পাকিস্তান রাইফেলস
83. বাংলাদেশের কোন জেলার সাথে বিদেশের কোন সীমানা নেই- Ans: বান্দরবান
84. একটি গাড়ির চাকা তিরিশ মিনিটে দুই হাজার বার ঘোরে ১০ কিলোমিটার পথ অতিক্রম করে, চাকার পরিধি কত- Ans: ৫
85. Cos120 ডিগ্রী- এর মান কত- Ans: -1/2
86. x-y =1 , x+y= 3 হলে, (x,y)= কোনটি —Ans: 2,1
87. বাংলাদেশের লোকশিল্প জাদুঘর কোথায় অবস্থিত- Ans: সোনারগাঁয়ে
88. গোঁফ খেজুরে কোন সমাস- Ans: মধ্যপদলোপী বহুব্রীহি
89. দুটি ধনাত্মক পূর্ণ সংখ্যার বর্গের অন্তর 3 এবং গুণফল 2, এদের বর্গের সমষ্টি- Ans: 3
90. ছন্দের জাদুকর কাকে বলা হয়- Ans: সতেন্দ্রনাথ দত্ত
91. Complete the sentence ‘had I been in your situation—the offer. Ans: I would have accepted
92. করিম সাহেব মাসিক বেতন থেকে প্রভিডেন্ট ফান্ডের জন্য শতকরা ১০ ভাগ কাটার পর তিনি ২৭০০ টাকা পান, তার মাসিক বেতন কত– Ans: ৩০০০
93. আলফ্রেড নোবেল কি আবিষ্কার করেন- Ans: ডিনামাইট
94. x -1/x= √3 হলে x2 + 1/x2=কত—- Ans: 5
95. গীতাঞ্জলি এর সন্ধি বিচ্ছেদ কোনটি- Ans: গীত + অঞ্জলি
96. ২৫ শে বৈশাখ কার জন্মদিন- Ans: রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর
97. কপালকুণ্ডলা উপন্যাসটি কার রচনা- Ans: বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়
98. বাংলাদেশ ও মিয়ানমারের সীমান্তবর্তী নদীর নাম কি- Ans: নাফ
99. Choose the appropriate question tag’ you like vegetables— Ans: don’t you
100. 2(a2+b2) = কত– Ans: (a + b) ^2 + (a-b) ^2
 

 

 

 

 

More information: Our job exam alert site always tries to give all job news faster than another site so stay with us and visit every day our site for the news update. All job circular, newspaper circular, govt. job circular, bank job circular and a private company limited job circular, exam date, admit card and result in you easily get by using this app or visit every day our website. We always try to give real news .

Every job applicant can install their mobile android app jobs Exam Alert cause we send all information by this app in the messaging system when an applicant install this app he or she gets a notification then they can visit our site and can see their preferable notice. Job exam alert apps installer members at this moment 1 lakh 50 thousand so you also can be a member of our jobs exam alert family. When you feel any hesitation or problem about any job circular you can message or comment in our admin’s post, we try to solve your any job-related questions and problem.

We have two job site and largest learning group on facebook so our team stays always with you for help online. We give by our site jobs title, posts name, and vacancy, job publishes date, application last date and starting date it’s will help you obviously. If anybody have any comment or advice for our work or plan he can message us we get a great idea for our job site and try to correction of our any errors.

 

Some advice for online job applying system see it carefully: Here you set up your post name and bio-data, educational qualification, and give here a clear photo for online apply 300*300 photo size image and signature 300*80 to set up in the site and can easily be applied.

 

 

Leave a comment